home  •  nieuwsbrief  •  bekijk de winkel  •  folder  •  contact 
Knaagdieren


Konijnen


KatKonijnen zijn dieren die graag met elkaar leven. Een konijn dat alleen in een hokje zit is niet gelukkig en heeft een treurig bestaan. Daarom is het goed om twee dieren te nemen. Houd er wel rekening mee dat het geen dieren van verschillend geslacht zijn, want konijntjes kunnen zich razendsnel en vaak voortplanten.

Er zijn twee manieren om konijnen te houden. Buiten in een hok of binnen in huis. In een buitenhok of in een schuur is het voor het konijn een stuk minder leuk. Bovendien geniet u ook zelf minder van uw dier(en). In huis bij de mensen is het heel goed te doen. Het konijn hoeft niet zo'n groot hok, want overdag kan hij gezellig rondlopen. Zijn hok is zijn WC en zijn slaapplaats. Meer niet.

Ook voor konijnen geldt dat de verzorging erg belangrijk is. Een goede bodembedekking, een schoon hok, drinkwater, speciaal konijnenvoer uit de dierenwinkel en een aardige baas zijn voldoende voor een goed konijnenleven.

Net als andere dieren kunnen ook konijnen ziek worden. De dierenarts kan tegen een paar ziekten inenten. Daarvoor zijn er speciale konijnen inentingsspreekuren bij veel dierenartsen.

Als u een plek voor uw konijn in de kamer reserveert, zorg er dan voor dat het hok niet op de tocht staat. Konijnen hebben goede en gevoelige oren. Stel ze niet bloot aan harde muziek of andere geluiden.

Denkt u erover om een konijn aan te schaffen? Download dan hier de handige checklist!


Cavia's


De cavia is een van de populairste huisdieren voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen veel plezier beleven aan dit diertje. Cavia's zijn heel vriendelijke diertjes en zelden agressief. Ze leven het liefst samen. Een cavia alleen in een hokje heeft geen aangenaam leven.

Deze dieren kunnen niet zelf vitamine C aanmaken. Daarom is het belangrijk om de juiste voeding, met deze vitamine, in de dierenwinkel te kopen. Datzelfde geldt voor de bodembedekking: de dierenwinkel heeft precies wat nodig is.

Er zijn veel verschillende soorten cavia's. langharig, gladharig, krullen, met vachten die veel verschillende kanten op staan en in veel kleuren, zoals zilver, goud, crème, chocolade en bruin met wit en zwart. Kortom veel keus bij de cavia.

Cavia's zijn niet snel ziek, maar er zijn wel zaken om rekening mee te houden. Zo mag het hok niet op de tocht staan en het dier moet altijd vers water hebben. Door voeding waar te weinig mineralen in zetten kunnen de tanden afbreken. Regelmatige controle van het gebit is dan ook nodig. Let ook op de ontlasting. Diarree is een slecht teken. Als een cavia kale plekken vertoont, krabt hij veel en dat kan komen door parasieten. Vraag de dierenwinkel naar middelen daar tegen.

Denkt u erover om een cavia aan te schaffen? Download dan hier de handige checklist!


Hamsters


Een hamster is een solitair levend diertje. Dat wil zeggen dat hij het liefst alleen is. Hamsters kunnen erg onverdraagbaar zijn tegenover elkaar. Het is daarom zaak om slechts één hamster per hok te houden. Het zijn dieren die oorspronkelijk voorkomen in woestijngebieden waar ze hun holen onder de grond hebben. Die situatie moet u dus zoveel mogelijk nabootsen bij hamsters in gevangenschap. De dierenwinkel kan u daarover adviseren.

De voeding van de hamster is voor een groot gedeelte opgebouwd uit zaden en granen. Toch is hij niet helemaal een vegetariër. Hij eet ook insecten en larfjes. Voor een complete en verantwoorde voeding kunt u het beste een goede voeding bij de dierenwinkel aanschaffen.

Omdat een hamster graag graaft, zult u een dikke laag bodembedekking in het hok moeten aanbrengen. Daarnaast is het leuk om voorwerpen te plaatsen waar hij zich in kan verbergen.

Er is ook nog een kleine soort hamster: de dwerghamster. Schattige kleine bolletjes met dezelfde eigenschappen. Ze kunnen zo maar in een kinderhand. Er zijn vele soorten dwerghamsters. Kleuren, vachten en vachtstructuren kunnen sterk verschillen.

Vraag uw dierenspeciaalzaak om parasietenbestrijdingsmiddelen als het diertje jeuk heeft of kale plekken vertoont. Er is dan een grote kans dat het last heeft van luizen. In een incidenteel geval kan een hamster ook last van vlooien hebben.

Denkt u erover om een hamster aan te schaffen? Download dan hier de handige checklist!


Gerbils


GerbilGerbils zijn kleine knaagdieren die over de hele wereld in het wild voorkomen. Vooral in dorre, onvruchtbare zandgebieden. In de vrije natuur leven ze in groepen en het is daarom ook beslist noodzakelijk dat u minimaal twee gerbils bij elkaar houdt. Het zijn zogenaamde sociale dieren.

Deze dieren bouwen in de natuur hele gangenstelsels. Dat natuurlijke gedrag komt dan ook het best tot zijn recht als ze een forse hoeveelheid bodembedekking hebben. De dierenwinkel kan vertellen wat het beste materiaal daarvoor is.

Er zijn diverse soorten voer voor knaagdieren te koop. Gerbils zijn zaad- en graaneters. Toch dienen zij een bepaalde hoeveelheid dierlijke eiwitten te krijgen. Als er geen speciale gerbilvoeding verkrijgbaar is, voldoet hamstervoeding het beste.

Het grappige aan het karakter van een gerbil is zijn tomeloze nieuwsgierigheid. Hij lijkt zich werkelijk overal mee te willen bemoeien en is daarmee een gezellig diertje in huis.

Er zijn wereldwijd wel zo'n 80 verschillende soorten gerbils. Dat betekent dat er ook veel verschillende verschijningvormen zijn: van volkomen wit tot donkerbruin met zwarte oren.

De gemiddelde lichaamslengte van deze dieren is zo'n 12 centimeter, terwijl de staart zelfs nog langer kan zijn dan het diertje zelf.

Denkt u erover om een gerbil aan te schaffen? Download dan hier de handige checklist!